mengapakah hanna aleeya tak famous???

Tajuk ni macam gempak tapi isinya boleh buat orang baling laptop ke dinding. Hahaha. This story is not a sob story. Ni bukanlah cerpen yang ada happy ending atau sad ending. Ni cuma cerita yang tergantung ceritanya.

MENGAPAKAH HANNA ALEEYA TAK FAMOUS?

Jawapannya ialah IDK and i'm happy for that. Not famous, duduk ranking paling bawah, boleh kawan dengan orang ramai, no need to talk about aku punya kemerapuan di blog. Aku memang tak femes. Hatta jiran belakang rumah pun tak kenal aku ni siapa. Mungkin soalan akan berbunyi mangkuk mana nama Hanna Aleeya tu? Well. Bukan salah jiran aku. Salah aku ja. Hahaha

Aku mula menulis masa 2011 iaitu masa aku form 1. Masa tu bingkai spek aku berwarna ungu. Kahkahkah. Yang tu jugak yang aku ingat. Uncle ben did promote my blog tahun tu dan aku sangat hargai usaha dia. Aku masa tu memang tak tahu langsung pasal menulis. Aku menulis bodoh-bodoh ja. Sekarang pun sama.

Dan aku sangat terharu bila ada orang pm aku kat fb atau post kat wall aku yang depa baca cerpen aku. Sumpah aku gembira. Sengih sorang-sorang macam orang gila sampai mak aku tengok aku pelik. Dan sangat sedih bila orang cakap, "kalau hanna ada novel kat pasaran, akak mesti beli novel hanna." Aku sedih sebab aku selalu rasa benda tu macam mustahil. Aku rasa lebih baik aku tulis kat blog macam orang gila yang tak pernah jumpa blog walau orang benci, walau orang tak suka. Aku pernah cuba tulis novel tapi fail. Sekerat jalan. Jalan cerita tah pa2. 

"Wei hanna, orang lain tulis tak sampai sebulan tapi dah publish novel. Dah femes. Hang ni dah bertahun tapi mandom ja lagi." Depa pandai tulih. Aku tak pandai. Tu yang duk mandom ja. Hahaha. Tapi aku belajar. Sebab tu gaya penulisan aku selalu berubah. Setiap hari aku belajar walau setiap hari cerita aku cukup bosan. 

Memang banyak orang tak kenal aku. Aku rasa dahi orang akan berkerut kalau dengar nama aku. Well. Tak salahkan depa. Nak buat macam mana. Dah tak kenal aku. Takkan nak promote diri aku pulak. Kahkahkah. 

"Sedih sungguh jadi hang." Sedih ka jadi aku? No. I don't think so. Aku bahagia jadi aku. Terharu bila ada still baca apa yang aku tulis. Bahagia bila my friend told me yang sepupu dia baca apa yang aku tulis. Bahagia bila kawan yang lain pun cakap cousin dia baca apa yang aku tulis. Bahagia bila kawan sendiri pun baca apa yang aku tulis. Sibuk tanya link blog aku. Aku happy.

Aku appreciate orang yang baca apa yang aku tulis. Setiap komen yang orang drop buat aku sengih sorang-sorang. 

Kesimpulannya, aku tak kisah aku tak famous. Aku tak kisah orang tak kenal aku. Aku tak kisah orang tak baca story aku. Aku tak kisah tak ada novel nama hanna aleeya di pasaran. Aku bahagia dengan hidup aku sekarang. Aku bahagia ada hamba-hamba Allah yang selalu chat dan balas komen dengan aku di fb, komen di blog.  You guys rock. May Allah bless all of you.

- aku tulih sat ja. lepas tu padam. hahaha



25 comments:

  1. Assalamualaikum..
    Hanna cik anon bngge kenal org mcm hanna..hanna mmg sorg yg tabah.. btw.. novel n cerpen hanna mmg terbaekk.. !! congrazt hanna..just be yourself..even xfemes..saba k hanna!! chaiyok chaiyokk.. -cik anon

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam. hanna pun bangga boleh kenal cik anon sekarang walau hanna tatau cik anon ni siapa. heee. terima kasih cik anon. yeah. i shoud be myself. this is me. thanks again cik anon for ur warm words <3

      Delete
  2. Hanna antr org tulis cerpen paling best skali..dont give up okay:)akak bangga dpt knl hanna

    ReplyDelete
    Replies
    1. takkan give up, kak. hanna pun bangga boleh kenal akak. <3

      Delete
  3. assalam...menulis setiap hari akan menjadikan kita ahli...tak femes sekarang tak apa mungkin suatu masa bakat anugerah Allah itu akan terkesan dan tertonjol naik tanpa disedari...selamat menulis dan berkarya tanpa jemu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam. baik, kak. hanna akan ingat pesanan akak. terima kasih ya kak <3

      Delete
  4. dear hanna, siapa kata awk tak pemes, kawan-2 saya, adik-beradik saya semua baca karya awk k. belog awak ni, setiap hari cek bukak :D goodluck k!

    ReplyDelete
    Replies
    1. atoto. awak buat hanna terharu nih. nak nangis dah ni. terima kasih ya <3

      Delete
  5. cayalah hanna akak suka baca cerpen hanna..keep it up dear!!

    ReplyDelete
  6. afiys? It&#39;s me!16 November 2013 at 12:47

    assalam. Hanna. Keep g0ing. Akak kagum. Akak maseh lg x de kekuatan nk publish crita hatta kat bl0g. H0h0. akak sllu f0ll0w y0urs. Als0 akak pr0m0te kat kwn2 akak. Peace. May allah bless. Ukhwah fillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam, kak. yeah. will keep going, insya-Allah. ganbatte kak! really? thanks kak. betul2 terharu. May Allah bless u too, kak :)

      Delete
  7. lama pulak xmasok blog adik kesayangan ni.. hai2.. apa karya baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama kita tak chit chat. ahaks. hai2. karya baru?aaaa... karya lama adalah. hahaha

      Delete
  8. Hai, ka Hanna! Salam perkenalan! I suka singgah blog aka. :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai, dik. salam perkenalan jugak dari akak. heee. thanks ya sudi singgah sini <3

      Delete
  9. Kak hanna...best la cerpen kak....saya suka baca...tulis la bnyk2 lg...tkpe saya pembaca setia akak....hehehe....

    ReplyDelete
  10. Cerita hanna buat org t tnggu ja. Tiap bln bkak blog hanna mana tau ada crita baru..hihihi..

    ReplyDelete
  11. Cerita hanna buat org t tnggu ja. Tiap bln bkak blog hanna mana tau ada crita baru..hihihi..

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum hanna..

    your words tersangatlah sempoi... serius akak cakap first time akak baca cerita hanna, akak ingatkan "akak manalah yang sedap sangat menulisnya ni?" .. and bila dpt discover your blog (which is today.. so sad to admit it}.. akak terkezut sekejap.. budak sekolah lagi ghupernya.. tp akak salute sebab penulisan hanna tak gambarkan yg you are still bersekolah...


    itu yg penting.. pasal famous tak famous tu x yah fikir.. yg penting apa yg kita tulis tu ada something for people to take it. that's the thing.

    and all the best for next next next next karya... mana tahu after SPM dpt keluar one novel atau kompilasi cerpen hanna.. no one knows except Allah...kita kan just merancang tp Allah yg merancang dan tentukan..


    :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam, kak. Sorry baru balas hari ni.
      hahaha. tak adalah. kalau akak baca, nampak sikit yang hanna ni still budak sekolah.ai ai captain. noted that.
      thanks a lot ya kak. harap dapat keluar sebuah tahun depan. tu pun kalau diizinkan-Nya, insya-Allah sebab macam akak dapat, kita just plan tapi DIA yang tentukan.
      <3

      Delete
  13. hanaaa.. i lap u. *tetibe*. bila dah lama tak masuk blog ni, sekali masuk terus pulun baca entri lepas, ekeke.

    Seriously hana, ur got ur trademark in writing. u matured than ur age (in writing), u are yg kalau ada novel, akak akan cari sebab u tak copypaste org lain. you're hanna aleeya/suria november.

    akak rasa kita ni macam soul mate lah. Soul sista lebih tepat kot. ihiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. lap u 2,3,4 sampai sejuta. hahaha. entri lepas mana ada apa sangat pun kak. hahaha. lama tak menulis.
      harap hanna akan ada identiti yang tersendiri dan tak tiru org lain, insya-Allah. haip. kalau akak cakap kita ni soul mate, my true soul mate marah nanti :p

      Delete
  14. Terasa sampe borneo...
    Terbaekkk

    ReplyDelete

Takut komen?
Jangan risau.
Gueh bukan raksasa makan orang.
Gueh hanna...